Ana Roš
O avtorju
Ana Roš je naša najbolj prepoznavna kuharica. Ime Slovenije je ponesla po celem svetu in Slovenija se je po njeni zaslugi znašla na vseh kulinaričnih zemljevidih sveta. Njena Hiša Franko je obiska vredna restavracija.
Filozofija kuhinje Ane Roš je, da s svojimi krožniki gosta popelje po Posočju in njegovi ne predaleč oddaljeni okolici. Skuta in tolminski sir s planin nad Tolminom, kozliček iz Drežnice, soška postrv, čompe, kuhane v sosedovem senu, divje zeli in cvetje iz okoliških gozdov in travnikov. Ana ne uporablja klasičnih luksuznih sestavin – namesto po kaviarju poseže po postrvjih ikrah, namesto po lososu pa po sardeli. A tudi najbolj skromne sestavine se izpod Aninih prstov spremenijo v sofisticirane kreacije nepričakovanih kombinacij, pri čemer se kuharska mojstrica močno naslanja na združevanje morske hrane z mesom.