Politika piškotov

O piškotkih


MKT na svojih spletnih straneh uporablja besedilne datoteke, imenovane piškotki, ki jih spletna mesta ustvarijo med obiskom. Piškotki so temeljnega pomena za zagotavljanje uporabniku prijaznih spletnih storitev. Najpogostejše funkcije e-poslovanja ne bi bile možne brez piškotkov. Interakcija med uporabnikom in spletno stranjo je s pomočjo piškotkov hitrejša in enostavnejša. Zaradi uporabe piškotkov lahko MKT uporabnikom prikazuje relevantno in zanimivo ponudbo in jim zagotovi prijetno uporabniško izkušnjo. Piškotki se shranijo v uporabnikov računalnik, pametni telefon ali drugo napravo in se uporabljajo v brskalniku. Shranjevanje piškotkov je pod nadzorom brskalnika, ki ga ima uporabnik – ta lahko shranjevanje piškotkov po želji omeji ali onemogoči. Piškotki niso škodljivi in so vedno časovno omejeni. Interakcija med uporabnikom in spletnim mestom je s pomočjo piškotkov hitrejša in enostavnejša. Z njihovo pomočjo si spletno mesto zapomni uporabnikove preference in izkušnje, s tem je prihranjen čas, brskanje po spletnih straneh pa bolj učinkovito in uporabniku prijazno.


Nekaj konkretnih primerov uporabe piškotkov:
- za boljšo uporabniško izkušnjo spletne strani obiskovalcem prilagodimo prikaz vsebine glede na pretekle obiske
- na delih spletnih strani, kjer je potrebna prijava, uporabnika ohrani prijavljenega
- za prepoznavanje naprave uporabnika, ki omogoča prilagajanje prikaza vsebine napravi
- za spremljanje obiska, kar omogoča preverjanje učinkovitosti prikaza vsebin, ustreznosti oglasov ter stalno izboljšavo spletnih strani
- za delovanje določnih storitev so nujni (npr. spletne trgovine).
 

Piškotki domene so nastavljeni z domeno spletnega mesta v naslovni vrstici, piškotki drugih mest so iz drugih virov domene, ki imajo na strani vdelane različne elemente, na primer oglase ali slike. Piškotke lahko določi spletna stran, na kateri se nahaja uporabnik (lastni piškotki) ali tretja spletna stran, ki vodi vsebino na spletni strani, ki si jo uporabnik ogleduje (piškotki od drugod). Piškotki so lahko shranjeni različno dolgo, torej le za trajanje seje brskanja ali pa za daljše časovno obdobje. Začasni ali sejni piškotek je piškotek, ki MKT omogoča povezavo uporabnikovih dejanj tekom seje v brskalniku. Seja v brskalniku se začne, ko uporabnik odpre okno brskalnika, in se konča, ko ga zapre. Sejni piškotki so ustvarjeni začasno in so izbrisani, ko uporabnik zapre okno brskalnika. Trajni ali shranjeni piškotki so piškotki, ki ostanejo shranjeni na uporabnikovi napravi. Ti piškotki se aktivirajo vsakič, ko uporabnik obišče spletno stran, ki je ustvarila ta konkretni piškotek.

Obstajajo tri glavne vrste piškotkov:
 

• Nujno potrebni piškotki: ti piškotki so ključnega pomena, saj omogočajo premikanje po spletni strani in uporabo funkcij spletne strani ali za nudenje zahtevanih storitev (npr. da se shranijo izdelki, ki jih je uporabnik dodal v spletno košarico). Ta uporabo teh piškotkov MKT ne potrebuje dovoljenja uporabnika.

• Piškotki spletne analitike: ti piškotki MKT pomagajo razumeti, kako uporabniki uporabljajo spletne strani. Z njihovo pomočjo MKT izboljšuje uporabniško izkušnjo in ugotavlja zahteve in trende uporabnikov. Te piškotke MKT uporablja le, če uporabnik s tem soglaša.

• Ciljni piškotki ali oglaševalni piškotki tretjih oseb: ti piškotki se uporabljajo za dostavo oglasov, ki so bolj pomembni za uporabnika in njegove interese. Uporabljajo se tudi za omejevanje števila prikazov posameznega oglasa kot tudi za pomoč pri merjenju učinkovitosti oglaševalske kampanje. Običajno jih namestijo oglaševalske mreže z dovoljenjem upravljavca spletne strani. Zapomnijo si, da ste obiskali spletno stran in ta informacija je posredovana ostalim organizacijam, kot so oglaševalci. Ciljni ali oglaševalni piškotki so pogosto povezani s funkcionalnostjo spletne strani, ki jo omogoča druga organizacija. Med njih sodijo tudi piškotki družbenih omrežij (Twitter, Facebook oziroma Google).
 

 

Seznam piškotkov, ki jih uporabljajo spletna mesta MKT:

 

1. Nujno potrebni piškotki
 

Storitev

Ime piškotka

Doba hranjenja

Opis

Upravitelj

.emka.si

CompareItems_715838034

WC_ACTIVEPOINTER

WC_AUTHENTICATION_1014117

WC_CartOrderId_715838034

WC_CartTotal_1000420210

WC_PERSISTENT

WC_SESSION_ESTABLISHED

WC_USERACTIVITY_1014117

WC_recurringOrder_1000420210

WC_timeoffset

priceMode

searchTermHistory

WC_GENERIC_ACTIVITYDATA

WC_USERACTIVITY_-1002

WC_AUTHENTICATION_-1002

JSESSIONID

seja

seja

seja

seja

seja

1 mesec

seja

seja

seja

seja

seja

seja

seja

seja

seja

seja

Ti piškotki omogočajo normalno delovanje spletnega mesta in njegovih osnovnih funkcionalnosti. Brez namestitve tovrstnih piškotkov vam nemotenega dostopa do spletnega mesta ne moremo omogočiti.

Mladinska knjiga Trgovina d.o.o. – www.emka.si

.emka.si

cookieconsent_status

seja

Piškotek za strinjanje z uporabo piškotkov na spletni strani.

Mladinska knjiga Trgovina d.o.o. – www.emka.si

.google.si

OGPC

2 meseca

Ta piškotek omogoča delovanje Google Zemljevidov.

Google.com

 

2. Piškotki spletne analitike
 

 

Storitev

Ime piškotka

Doba hranjenja

Opis

Upravitelj

.emka.si

_ga

2 leti

Spletna analitika s pomočjo programa Google Universal Analytics. Piškotek, ki se uporablja za sledenje obiskovalcem. Google Analytics identificira uporabnike z edinstvenim identifikatorjem imenovanim "client id". Ta id je skupaj z drugimi parametri shranjen v _ga piškotku.

Google.com

_gat

seja

Ta piškotek se uporablja za nadzor pogostosti zahtevkov v storitvi Google Analytics za povečanje učinkovitosti omrežnih klicev.

_gid

1 dan

Spletna analitika s pomočjo programa Google Universal Analytics. Piškotek, se uporablja za grupiranje obnašanja uporabnikov za vsakega uporabnika. https://policies.google.com/

.google.com

1P_JAR

1 mesec

Ta piškotek vsebuje informacije o tem, kako končni uporabnik uporablja spletno mesto, in kakršno koli oglaševanje, ki ga je končni uporabnik morda videl pred obiskom omenjenega spletnega mesta.

Google

CONSENT

20 let

Ta piškotek vsebuje informacije o tem, kako končni uporabnik uporablja spletno mesto, in kakršno koli oglaševanje, ki ga je končni uporabnik morda videl pred obiskom omenjenega spletnega mesta.

__Secure-3PAPISID

2 leti

Piškotek, ki beleži vaše interese in nam pomaga pripraviti relevantne in personalizirane oglase.

 

 

__Secure-3PSID

2 leti

__Secure-3PSIDCC

1 leto

.frodx.com

_track

5 let

Piškotek za spremljanje statistike ogledov spletne strani

Frodx.com


3. Ciljni piškotki ali oglaševalni piškotki tretjih oseb
 

Storitev

Ime piškotka

Doba hranjenja

Opis

Upravitelj

.doubleclick.net

__gads

DSID

IDE

RUL

AID

ANID

NID

TAID

1 leto

15 dni

1 leto

1 leto

8 mesecev

8 mesecev

6 mesecev

1 mesec

"Piškotek orodja DoubleClick, ki se uporablja za oglaševanje in prilagajanje oglasov. Te piškotke lahko za prikaz ustreznejših oglasov uporabljajo tudi druge Googlove storitve, kot je YouTube.

 

 

Doubleclick.net

Instagram

_fbp

30 dni

Facebook uporablja tovrstne piškotke za dostavo vrste oglaševalskih izdelkov, kot so ponudbe v realnem času od tretjih oglaševalcev. www.facebook.com/help/instagram

Facebook

Facebook

spin

xs

presence

sb

wd

c_user

datr

dpr

locale

Trajanje seje

365dni

Trajanje seje

2 leti

5 dni

365 dni

2 leti

7 dni

5 dni

Facebook uporablja tovrstne piškotke za dostavo vrste oglaševalskih izdelkov, kot so ponudbe v realnem času od tretjih oglaševalcev. www.facebook.com/policy/cookies

 

 

 

 

Facebook


 

Obstaja več načinov za upravljanje in nadzor nad uporabnikovimi nastavitvami za piškotke. Z izbrisom ali blokiranjem piškotkov določene spletne strani ne bodo delovale pravilno ali enako učinkovito. Če uporabnik izbriše vse piškotke, njegove preference ne bodo shranjene in obvestilo o piškotkih bo prejel vsakič, ko bo obiskal to spletno stran. Večina modernih spletnih brskalnikov uporabniku nudi splošne informacije o piškotkih in uporabniku omogoča, da si ogleda vse naložene piškotke in mu dovoli, da izbriše vse ali posamične piškotke ter mu omogoča, da blokira ali dovoli piškotke za vse spletne strani ali posamično izbrane spletne strani. Prav tako lahko uporabnik normalno izključi posamezne oglaševalne piškotke tretjih oseb. Če uporabnik spremeni nastavitve za piškotke v svojem spletnem brskalniku, bodo, razen če izbriše ali blokira vsak piškotek posebej, spremembe veljale za vse spletne strani, ki jih obiskuje, ne le za spletne strani, katerih upravljavec je MKT. Informacije o piškotkih se v spletnih brskalnikih običajno nahajajo v razdelku »pomoč«.

 

Spodaj so povezave do razdelka pomoč v nekaterih najpogosteje rabljenih spletnih brskalnikih:

• Internet Explorer 9

• Internet Explorer 7 in 8

• Chrome

• FirefoxPosodobljeno dne 1. 6. 2021

Ostanite na tekočem

Prijavite se na e-novice Mladinske knjige PLUS in med prvimi boste izvedeli vse o novih knjigah. Se beremo!

Prijava na e-novice