Splošni prodajni pogoji

1. O podjetju

Spletno prodajo Emka.si izvaja Mladinska knjiga Trgovina d.o.o., Slovenska cesta 29, 1000 Ljubljana (v nadaljevanju: MKT) na spletni strani www.emka.si, elektronski naslov: info@emka.si, telefonska številka 080 12 05.
Družba je vpisana v register pri Okrožnem sodišču v Ljubljani pod št. reg. vložka 1/02640/00, matična številka 5171555000, osnovni kapital 4.095.443,17 EUR, ID za DDV SI 48494216.
 
Jamčimo, da je vsak nakup v spletni trgovini Emka.si varen.

2. Naročanje, cene, dostava in poštnina

V spletni trgovini EMKA lahko fizične osebe kupujejo kot registrirani uporabnik ali brez registracije. Vse pravne osebe se morajo pred začetkom spletnega nakupovanja obvezno registrirati.
 
Cene izdelkov, dostave in poštnine so v evrih (EUR oz. €) z DDV. Kupnina se zaračuna v enem obroku po cenah in upoštevaje morebitne ugodnosti (popusti, darila, način dostave, stroški dostave...), kot veljajo na dan oddaje naročila. MKT za nakup izda račun, ki ga prejmete ob plačilu oz. pri dostavi.

Če boste imeli pri naročanju kakršne koli težave ali vprašanja, se obrnite na nas na kontakte, navedene v 1. točki.

S klikom na gumb »Dokončaj naročilo«:
- potrjujete, da ste seznanjeni s celotnim besedilom Splošnih prodajno plačilnih pogojev, ki so tu navedeni in da ste bili na te pogoje izrecno opozorjeni.
- sklepate z Mladinsko knjigo Trgovino d.o.o., Slovenska cesta 29, 1000 Ljubljana, prodajno pogodbo z obveznostjo plačila.

MKT bo kupcu na vpisani elektronski naslov poslal potrditev naročila, s čimer se kupec strinja in kar bo kupec štel za potrdilo o sklenjeni pogodbi na trajnem nosilcu. Naročilo/pogodba se sklepa v slovenskem jeziku. Pogodba je sklenjena za obdobje do izpolnitve vseh pogodbenih obveznosti, tj. dostava blaga in plačilo celotne kupnine. Vsebino vašega naročila lahko registrirani uporabniki kadarkoli preverite na strani Moja naročila.

Pisna dokazila o vašem naročilu so skupaj s splošnimi pogoji, veljavnimi na dan oddaje naročila, shranjena v arhivu Mladinske knjige Trgovine d.o.o., Slovenska cesta 29, 1000 Ljubljana, in so vam brezplačno dostopna na podlagi vaše zahteve, ki se pošlje na enega od kontaktov, navedenih v 1. točki.

Dostava blaga znotraj Republike Slovenije znaša 3,99 €. Stroški so enotni ne glede na število naročenih izdelkov. Za vse nakupe nad 59 € z DDV je dostava brezplačna.

Čas dostave
Blago dostavljamo iz zaloge po vsej Sloveniji. Pri vseh artiklih je naveden predviden rok dostave, ki velja za naročila oddana do 11. ure na delovni dan. Skupni dobavni rok naročila je enak najdaljšemu dobavnemu roku izdelka v vašem naročilu. Registrirani kupci lahko status svojih naročil spremljajo na svojem uporabniškem računu pod Moja naročila. Na dan, ko paket zapusti naš odpremni center, boste prejeli elektronsko obvestilo o odpremi na vaš e-mail naslov, ki ste ga navedli ob oddaji naročila oz. registraciji. Pred samo dostavo boste na vpisano telefonsko številko prejeli SMS o dostavi. Če potrebujete naročeno blago nujno do določenega datuma (npr. rojstni dnevi, turistični vodniki) vam svetujemo, da naročilo oddate dovolj zgodaj, vsaj 5 dni pred planiranim dobavnim rokom.

Naslovi za dostavo
Blago za fizične osebe lahko dostavimo na vsak naslov v Sloveniji ali tujini. Naročila pravnih oseb lahko dostavimo le na naslov uradnega sedeža podjetja ali naslove uradnih poslovnih enot.
 
Prednaročila
V primerih prednaročil vam izdelke dostavimo v najkrajšem možnem času po prejemu le-teh v skladišče. Datum izdaje je vedno naveden pri posamezni knjigi.
 
Blago, ki ga dostavljamo iz zaloge  
boste praviloma prejeli na naslov v Sloveniji v roku 3 delovnih dni. V primerih prednaročil dostavljamo blago šele po prejemu na skladišče, o čemer ste obveščeni pri samem izdelku ob oddaji naročila. Pošta Slovenije zagotavlja dostavo po vsej Sloveniji v najkasneje 3 delovnih dneh, odvisno od kraja vaše pošte. Če menite, da vaše naročilo zamuja z dostavo, nas o tem takoj obvestite na info@emka.si in ob tem navedite številko naročila. Odgovorili vam bomo v najkrajšem možnem času, med delovniki najkasneje v 24 urah od prejema elektronskega sporočila.
 
Redna dostava v tujino
V tujino pošiljamo preko Pošte Slovenije. Stroški dostave so odvisni od teže pošiljke in izbrane naslovne države. Za vse nakupe nad 59 € je dostava brezplačna.
 

3. Razprodani izdelki

MKT si pridržuje pravico, da delno ali v celoti odstopi od izvedbe naročila v primerih, če naročenega blaga ni več na zalogi, če ugotovi povečano plačilno rizičnost kupca ali če naročilnica ni bila popolno ali pravilno izpolnjena, kupec pa tudi v dodatnem roku ugotovljenih tveganj oz. pomanjkljivosti ne odpravi. V tem primeru bo MKT kupca o svojem odstopu od pogodbe takoj obvestila.
 
V posameznih primerih se namreč lahko zgodi, da je zaradi velikega povpraševanja izdelek razprodan. V tem primeru vas bomo o tem obvestili takoj po prejemu naročila in vrednost izdelka črtali iz vašega računa. V primeru, da zaradi razprodanega izdelka odstopate od celotnega naročila, nam to v roku 14 dni po prejemu našega obvestila sporočite na elektronski naslov info@emka.si, da bomo uredili podrobnosti glede vašega naročila.
 
Če je izdelek v barvi ali motivu, ki ste ga naročili, razprodan, vas bomo o tem takoj osebno obvestili in, če je to možno, ponudili nadomestni izdelek primerljive kakovosti in po primerljivi ceni (ne velja za šolske torbe in nahrbtnike). Nadomestni izdelek vam pošljemo, če boste s tem izrecno soglašali.
 

4. Možnosti plačila

Spletna trgovina Emka.si vam nudi naslednje možnosti plačil:
Po povzetju (ni možno za naročila v tujino)
MasterCard, Visa, American Express
PayPal
Plačilo po predračunu (pravne osebe)
Račun z odlogom plačila (pravna oseba - javni zavod)

Po povzetju (ni možno za naročila v tujino)
Naročilo boste plačali dostavljavcu Pošte Slovenije ob prevzemu pošiljke.
 
Plačilne kartice
Sprejemamo plačilne kartice MasterCard, Visa in American Express. Številke kreditne kartice ne shranjujemo za prihodnja naročila. Ob ponovnem nakupu jo boste morali ponovno vpisati. V primeru nepooblaščene uporabe vaše kreditne kartice pri nakupu se ravnajte po navodilih, ki vam jih določa izdajatelj vaše kreditne kartice ter nas nemudoma obvestite. Ta način lahko izberete, če nakup opravljate kot fizična ali pravna oseba.
 
PayPal
Plačilo s PayPal-om deluje na osnovi vašega e-naslova in osebnega gesla. Vaši bančni podatki in podatki kreditne kartice so shranjeni le pri storitvi PayPal. Zato ni potrebno pri vsakem nakupu ponovno pošiljati podatkov prek spleta. Plačila prek omenjene storitve so brezplačna.

Plačilo po predračunu
Pravne osebe in samostojni podjetniki lahko plačajo po predračunu. Po oddaji naročila boste na e-mail prejeli predračun. Naročilo bomo dali v obdelavo po prejemu plačila na naš TRR.
 
Račun z odlogom plačila
Ta način plačila je namenjen vsem knjižnicam, šolam, fakultetam in vsem ostalim javnim zavodom. Izbrali ga boste lahko le, če ste registrirani kot pravna oseba - javni zavod. Tak tip uporabnika boste dobili samodejno ob registraciji glede na vašo davčno številko, ki jo boste vnesli v prvem koraku registracije pravne osebe.
 
Način plačila in informacije za naročila, dostavljena v tujino
Kupci iz tujine lahko plačajo s plačilnimi karticami Visa, MasterCard, American Express ali s PayPal-om. Zaradi določenih posebnosti tujih naslovov vas prosimo, da v primeru daljših naslovov izpolnite le-te v posebno okno, namenjeno komentarju. S tem se bomo izognili nepotrebnim nejasnostim okoli naslova in vam pošiljko dostavili na pravi naslov.
 
Podatki za nakazila iz tujine
Naziv in naslov banke: Nova Ljubljanska banka d.d., Trg republike 2, SI-1520 Ljubljana
Imetnik računa: Mladinska knjiga Trgovina d.o.o., Slovenska 29, SI-1000 Ljubljana
IBAN (International Bank Account Number): SI56 0292 3001 2657 088
Koda SWIFT oz. BIC: LJBASI2X
 

5. Preklic naročila, odstop od pogodbe, stvarne napake, reklamacije 

Kot kupec, ki je pogodbo sklenil na daljavo ali izven poslovnih prostorov MKT, imate pravico, da v 14 dneh pisno obvestite MKT, da odstopate od pogodbe brez navedbe razlogov za odstop. Odstopni rok poteče v 14 dneh od dneva, ko ste pridobili dejansko posest nad blagom ali jo je pridobila namesto vas tretja oseba, ki ni prevoznik in ste jo v ta namen določili. Da bi se rok za odstop od pogodbe upošteval, zadošča, da je obvestilo v zvezi z uveljavljanjem pravice kupca do odstopa od pogodbe poslano pred iztekom odstopnega roka od pogodbe. Nedvoumno izjavo o odstopu od pogodbe (ki vsebuje vsaj ime in priimek kupca, njegov naslov, navedbo blaga, na katerega se nanaša odstop, kontaktne podatke kupca (telefonska številka ali e-poštni naslov) in podatke o TRR kupca, če kupec želi, da se mu kupnina vrne z bančnim nakazilom na njegov račun) oziroma o nameravanem vračilu blaga lahko potrošnik pošlje na elektronski naslov info@emka.si ali na naslov Mladinska knjiga Trgovina d.o.o., Emka.si, Brnčičeva ulica 45, 1231 Ljubljana Črnuče. Za vračilo blaga lahko neobvezno uporabite obrazec za odstop od pogodbe.
 
Če odstopite od pogodbe, morate prejeto blago vrniti najpozneje v 14 dneh po sporočilu, da odstopate od pogodbe, pri čemer sami krijete stroške vračila blaga. V primeru pravočasnega odstopa od pogodbe vam bo MKT v roku 14 dni po prejemu obvestila o odstopu z enakim plačilnim sredstvom, kot ste ga uporabili, vrnila vsa prejeta plačila. MKT lahko zadrži vračilo že prejetih plačil do prevzema vrnjenega blaga ali dokler ne predložite dokazila, da ste blago poslali nazaj. Blago morate MKT vrniti v stanju, v kakršnem je bilo, ko vam je bilo izročeno oz. ko je bilo izročeno naslovniku. Kupec, ki vrne blago, ki je vidno uporabljeno ali poškodovano in tako z vidika dejavnosti MKZ ni več uporabno, je vseeno dolžan plačati MKT dogovorjeno kupnino za to blago. Blago mora kupec vrniti na naslov: Mladinska knjiga Trgovina d.o.o., Emka.si, Brnčičeva ulica 45, 1231 Ljubljana Črnuče.
 
Pri nakupu zapečatenih avdio ali videoposnetkov in računalniških programov nimate pravice do odstopa od pogodbe, če je bil po dostavi odprt varnostni pečat. Če odstopite od nakupa artikla, ob katerem je bil možen nakup veznega artikla po ugodni nižji ceni (t.j. nakup dveh ali več artiklov hkrati po ugodnejši paketni ceni), pa veznega artikla niste vrnili v zakonskem roku oziroma ga niste vrnili v stanju, v kakršnem ste ga prejeli, je MKT upravičena vezni artikel zaračunati po polni prodajni ceni, veljavni v času nakupa.
 
Neskladnost blaga
MKT skladno z 71. – 88. členom Zakona varstvu potrošnikov (ZVPot-1), ko je predmet nakupa digitalna vsebina pa skladno z 109. – 120. členom ZVPot-1 odgovarja za neskladnost prodanega blaga.

MKT sprejema reklamacije oz. zahtevke zaradi neskladnosti blaga na kontakte, navedene v 1. točki, in si bo prizadevala, da jih reši v najkrajšem možnem času.

Kupec lahko uveljavlja neskladnost prodanega blaga, ki obstaja ob dobavi blaga in se pokaže v dveh letih od dobave blaga. Kupec mora o neskladnosti obvestiti MKT v dveh mesecih od dneva, ko je bila neskladnost ugotovljena. Ta rok ne velja v primerih, ko je predmet nakupa digitalna vsebina. V primeru neskladnosti blaga je od MKT mogoče zahtevati brezplačno vzpostavitev skladnosti blaga; v primerih in pod pogoji Zakona o varstvu potrošnikov (ZVPot-1) pa tudi znižanje kupnine v sorazmerju z neskladnostjo ali odstopiti od pogodbe in zahtevati vračilo že plačanih zneskov. Pravice iz naslova neskladnosti kupec izgubi s potekom dveh let od dneva, ko je o neskladnosti blaga obvestil MKT.
 
V primeru zamenjave blaga zaradi neskladnosti nam blago vrnite in sicer na spodaj naveden naslov. O neskladnosti blaga nas obvestite na naslov info@emka.si oz. v pošiljko priložite kratko obrazložitev ter kopijo računa. Za obvestilo o neskladnosti blaga lahko neobvezno uporabite ta obrazec. Zamenjavo izdelka bomo izvedli v najkrajšem možnem času. Strošek poštnine v tem primeru krije MKT.
 
REKLAMACIJE ZARADI NESKLADNOSTI BLAGA – Blago prosimo vrnite na naslov:
Mladinska knjiga Trgovina d.o.o. (pripis PPN)
Slovenska cesta 29
1000 Ljubljana
za: EMKA.SI
 
MKT ne priznava nobenega izvajalca izvensodnega reševanja potrošniških sporov, kot pristojnega za reševanje potrošniških sporov, ki bi ga lahko kupec sprožil v skladu z Zakonom o izvensodnem reševanju potrošniških sporov. Platforma za spletno reševanje potrošniških sporov je na voljo na spletni povezavi: https://webgate.ec.europa.eu/odr/main/?event=main.home.show 
 
MKT ima postavljene visoke interne standarde obravnave naročil, vračil in reklamacij kupcev, ter poskuša slediti aktualnim zahtevam potrošnikov in zakonskim regulativam v najvišji možni meri. V skladu z veljavno zakonodajo pa izjavlja, da ni podpisnik nobenega kodeksa ravnanja.

Morebitne pritožbe potrošnikov MKZ sprejema na kontakte, navedene v 1. točki, razen če v teh splošnih pogojih ni za posamezno področje določen drug kontakt. MKT si prizadeva na vse pritožbe odgovoriti v najkrajšem možnem času.

6. Osebni podatki

MKT z osebnimi podatki ravna skrbno in v skladu z vso veljavno slovensko in evropsko zakonodajo.

Obdelava osebnih podatkov lahko poteka na podlagi ene od naslednjih pravnih podlag: izrecnega soglasja, obstoječega pogodbenega razmerja, zakonskih zahtev, ki nas zavezujejo kot upravljavca osebnih podatkov, ali pa na podlagi medsebojnega razmerja med MKT in kupcem zaradi njegovih preteklih nakupov blaga skladno s Splošno uredbo EU o varstvu osebnih podatkov (zakoniti interes). V slednjem primeru takšna obdelava poteka omejeno časovno obdobje 5 let, z upoštevanjem strogih pogojev veljavne zakonodaje in na podlagi skrbne ocene interesov upravljavca in interesov ter pravic kupca, kupec pa lahko kadarkoli ugovarja takšni obdelavi, in sicer preko e-pošte na naslov info@emka.si ali pisno na naslov Mladinska knjiga Trgovina d.o.o., EMKA, Slovenska cesta 29, 1000 Ljubljana. Kupec ima kadarkoli pravico prepovedati nadaljnjo obdelavo svojih osebnih podatkov za namen neposrednega trženja, zahtevati dostop do svojih osebnih podatkov, njihovo popravo, izbris, omejitev obdelave, prenos ali podati ugovor zoper obdelavo. Svojo zahtevo lahko kadar koli posreduje MKT preko telefona na št. 080 12 05, preko elektronske pošte na naslov info@emka.si ali pisno na naslov Mladinska knjiga Trgovina d.o.o., EMKA, Slovenska cesta 29, 1000 Ljubljana. Če kupec meni, da je pri obdelavi osebnih podatkov prišlo do kršitve zakonodaje, lahko poda pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu. Več o tem si lahko preberete v politiki zasebnosti, objavljeni na naši spletni strani Politika zasebnosti MKZ - MKT. Elektronski naslov pooblaščene osebe za varstvo osebnih podatkov: dpo@mladinska-knjiga.si.
 
Ti splošni pogoji so veljavni od 26.1.2023

Ostanite na tekočem

Prijavite se na e-novice Mladinske knjige PLUS in med prvimi boste izvedeli vse o novih knjigah. Se beremo!

Prijava na e-novice