Splošni prodajni pogoji - Šolska sezona 2024/25

Spletno prodajo na spletni strani www.emka.si izvaja Mladinska knjiga Trgovina d.o.o., Slovenska cesta 29, 1000 Ljubljana. Družba je vpisana v register pri Okrožnem sodišču v Ljubljani z Matično številko 5171777000, osnovni kapital 4.095.443,17 EUR, ID za DDV SI 48494216. Veljavni elektronski naslov družbe: info.trgovina@mladinska-knjiga.si.

 

 1. Pogoji poslovanja - Naročanje šolskih paketov

Ločeno naročilo šolskih izdelkov od ostale Emka.si ponudbe, tj. iz kataloga učbenikov in šolskih potrebščin, je možno do 03. septembra 2024

 

Izdelke iz kataloga učbenikov in šolskih potrebščin 2024/25 lahko v spletni trgovini www.emka.si naročate ločeno od ostale ponudbe naše spletne knjigarne. V košarico ni možno dati hkrati izdelkov iz šolske ponudbe in izdelkov iz redne prodaje, saj se razlikujejo pogoji in dobavni roki in zato naročila niso združljiva.

 

V primeru, da imate v košarici izdelke iz redne prodaje (knjige) morate najprej zaključiti nakup ali izprazniti košarico in šele nato lahko izvedete naročilo in nakup šolskih izdelkov. Velja tudi obratno, če imate v košarici, šolske izdelke, učbenike idr., ne boste mogli hkrati dodajati v košarico izdelkov iz redne ponudbe. Če boste imeli pri naročanju kakršnekoli težave, nam pišite na elektronski naslov info@emka.si ali nas pokličite na tel. številko 080 12 05, kjer smo dosegljivi vsak delovnik od 8. do 14. ure.

 

S klikom na gumb "Zaključite nakup" v zadnjem koraku nakupa bomo zajeli vaše naročilo in vas o tem tudi obvestili na elektronski naslov, ki ste ga navedli. Vsebino vašega naročila lahko kadarkoli preverite na strani Moji nakupi. V primeru vprašanj ali težav se lahko vedno obrnete na nas preko elektronskega naslova info@emka.si. S klikom na gumb "Zaključite nakup" potrjujete, da ste seznanjeni s splošnimi pogoji poslovanja, ki so tu navedeni in da ste bili na te pogoje ob oddaji naročila izrecno opozorjeni.

 

Naročilo/pogodba se sklepa v slovenskem jeziku. Z izpolnitvijo in oddajo naročila z obveznostjo plačila sklenete pogodbo z Mladinsko knjigo Trgovino d.o.o., Slovenska cesta 29, 1000 Ljubljana (v nadaljevanju: MKT).

 

 1. Naročanje izdelkov iz spletnega kataloga in veljavnost ponudbe

Vse učbenike, delovne zvezke in šolske potrebščine najdete na naši spletni strani, kjer si lahko pomagate z brskanjem po oddelkih ali iskalnikom izdelkov. Oddelki so urejeni po razredih in znotraj razredov po predmetih, tako da je naročanje zelo pregledno in enostavno. Naročilo lahko oddate tudi s pomočjo hitre kode, ki ste jo prejeli na vaši šoli na naročilnici Mladinske knjige (velja v primeru, da vam je vaša šola omogočila naročanje preko naših naročilnic). Če hitre kode (fizične naročilnice) nimate, lahko v iskalnik na www.emka.si enostavno vnesete kraj vaše šole, šolo in razred in izpiše se seznam vseh obveznih in priporočenih gradiv, ki so jih učitelji predpisali za vašega otroka.

 

Za pomoč pri naročanju ste s strani vaše šole prejeli tudi seznam vseh obveznih šolskih potrebščin za prihajajoče šolsko leto. Najdete jih tudi v našem spletnem katalogu šolskih potrebščin. Obvezne šolske potrebščine določijo učitelji oz. šola, ki jo obiskuje vaš otrok. V spletni katalog na www.emka.si so dodani tudi izdelki, ki sicer niso predpisani, a jih otrok v šoli prav tako potrebuje, npr. torbe, peresnice, zvezki, pisala.

 

Ugodnosti prednaročil veljajo do 31. julija 2024. Do tega datuma imajo izbrani izdelki šolskih potrebščin tudi nižje prednaročniške cene.

 

Naročilo šolskega paketa v prednaročilu lahko oddate kot uporabnik ali kot registrirani uporabnik (fizična oseba) na Emka.si. Če še niste registrirani, lahko to uredite s klikom na »Prijava/Registracija«. Če ste registrirani kot pravna oseba, nakup šolskega paketa ni možen. Svetujemo vam, da se registrirate ponovno kot fizična oseba (z drugim e-mail naslovov) - ali oddate naročilo kot uporabnik spletne stran.

 1. Plačilo na obroke (za naročila do vključno 18. julija 2024)

Zavedamo se, da je nakup šolskih potrebščin velik finančni zalogaj, zato vam omogočamo plačilo v treh obrokih brez obresti. Najmanjša vrednost obroka je 20 €. Plačilo na obroke lahko izberete v predzadnjem koraku pri oddaji vašega naročila (Način plačila)

 

Izbirate lahko tudi med ostalimi možnostmi plačil, ki so na voljo na Emka.si (gotovina ob prevzemu, plačilne kartice).

 

V primeru plačila na obroke, vam bomo po oddanem naročilu na vaše elektronski naslov poslali predračun skupaj s položnicami.

 

Nakup na 3 obroke (velja zgolj za naročila, oddana do 21. junija 2024)

 • obrok - rok plačila: 28.6.2024
 • obrok - rok plačila: 19.7.2024
 • obrok - rok plačila: 9.8.2024

Nakup na 2 obroka (velja zgolj za naročila, oddana do 18. julija 2024)

 • obrok - rok plačila: 19.7.2024
 • obrok - rok plačila: 9.8.2024

Nakup na 1 obrok  (velja zgolj za naročila, oddana do 18. julija 2024)

 • obrok - rok plačila: 19.7.2024

 

Če  boste naročilo oddali po 18. juliju 2024, bodo na voljo druge oblike plačila (plačilo po povzetju, plačilo s kreditno kartico).

 

Drugo:

Nakup do 12 obrokov (velja samo pri nakupu s plačilno kartico Diners) - Ponujamo vam možnost plačila paketa šolskih potrebščin do 12 obrokov brez obresti.

 

Če kupec zamudi s plačilom najmanj dveh zaporednih obrokov, ki predstavljata najmanj osmino celotne kupnine, oziroma enega obroka, kadar za plačilo kupnine niso predvideni več kot štirje obroki, zapade celotna kupnina v takojšnje plačilo, ki jo mora kupec poravnati najkasneje v 15 dneh. V primeru neplačila kupnine v tem roku, lahko MKT neplačani del kupnine sodno izterja z zakonskimi zamudnimi obrestmi ter stroški izvršilnega in sodnega postopka.

 

 1. Dobava izdelkov in poštnina

Izdelke, naročene do 5. avgusta 2024, boste prejeli med 7. in 27. avgustom 2024 na naslov, ki ste ga navedli ob naročilu, v kolikor bo plačana kupnina oz. bodo poravnani vsi obroki (v primeru plačila na obroke). Za naročila, oddana od 7. avgusta dalje, boste paket prejeli v roku 6 do delovnih 7 dni od oddaje naročila. V primeru odsotnosti, vas bo paket čakal na vaši pošti še 7 dni od poskusa vročitve. O dostavi vašega šolskega paketa boste obveščeni tudi na vaš elektronski naslov, ki je bil napisan ob naročilu.  

 

Vaša soudeležba pri pripravi blaga in poštnini znaša 3,99 €, ki je enotna, ne glede na število naročenih izdelkov. Ob nakupu nad 140 € je poštnina brezplačna. V primeru delne odpreme paketov, soudeležbo pri poštnini plačate samo enkrat.

 

 1. Oblikovanje cen

Cene izdelkov in poštnine so navedene v evrih (EUR) z DDV. Cene, objavljene v spletnem katalogu, veljajo do konca veljavnosti kataloga, to je do 15. septembra 2023. Pridržujemo si pravico do sprememb cen učbenikov, delovnih zvezkov in šolskih potrebščin v kolikor to storijo dobavitelji. V cene učbenikov in delovnih zvezkov je vključen 5 % DDV, v cene potrebščin pa 22 % DDV.

 

 1. Razprodani izdelki

 

 MKT si pridržuje pravico, da delno ali v celoti odstopi od izvedbe naročila v primerih, če naročenega blaga ni več na zalogi, če ugotovi povečano plačilno rizičnost kupca ali če naročilnica ni bila popolno ali pravilno izpolnjena. V tem primeru bo MKT kupca o svojem odstopu od pogodbe takoj obvestila.

 

V posameznih primerih se namreč lahko zgodi, da je zaradi velikega povpraševanja izdelek razprodan. V tem primeru vas bomo o tem obvestili takoj po prejemu naročila in vrednost izdelka črtali iz vašega računa. V primeru, da zaradi razprodanega izdelka odstopate od celotnega naročila, nam to sporočite na elektronski naslov info@emka.si, da bomo uredili podrobnosti glede vašega naročila.

 

Če je izdelek v barvi ali motivu, ki ste ga naročili, razprodan, vam bomo poslali isti izdelek v drugi barvi ali motivu (ne velja za šolske torbe in nahrbtnike). V kolikor vam namesto razprodanega izdelka lahko ponudimo nadomestni izdelek primerljive kakovosti in po primerljivi ceni, vas bomo o tem takoj osebno obvestili. Če boste soglašali s pošiljanjem nadomestnega izdelka, vam ga bomo tudi poslali.

 

 1. Odstop od pogodbe

 

Kot kupec imate pravico, da v 14 dneh, ob plačilu kupnine na obroke pa v 15 dneh, pisno obvestite MKT, da odstopate od pogodbe brez navedbe razlogov za odstop. Odstopni rok poteče v 14 oziroma 15 dneh od dneva, ko ste pridobili dejansko posest nad blagom ali jo je pridobila namesto vas tretja oseba, ki ni prevoznik in ste jo v ta namen določili. Da bi se rok za odstop od pogodbe upošteval, zadošča, da je obvestilo v zvezi z uveljavljanjem pravice kupca do odstopa od pogodbe poslano pred iztekom odstopnega roka od pogodbe. Nedvoumno izjavo o odstopu od pogodbe (ki vsebuje vsaj ime in priimek kupca, njegov naslov, navedbo blaga, na katerega se nanaša odstop, kontaktne podatke kupca (telefonska številka ali e-poštni naslov) in podatke o TRR kupca, če kupec želi, da se mu kupnina vrne z bančnim nakazilom na njegov račun) oziroma obvestilo o nameravanem vračilu blaga lahko pošljete na elektronski naslov info@emka.si ali na naslov Mladinska knjiga Trgovina d.o.o., Emka.si, Brnčičeva ulica 45, 1231 Ljubljana Črnuče. Za vračilo blaga uporabite Obrazec za odstop od pogodbe, ki je objavljen na spletni strani.

Če odstopite od pogodbe, morate prejeto blago vrniti najpozneje v 14 dneh po sporočilu, da odstopate od pogodbe, pri čemer sami krijete stroške vračila blaga. V primeru pravočasnega odstopa od pogodbe vam bo MKT v roku 14 dni po prejemu obvestila o odstopu z enakim plačilnim sredstvom, kot ste ga uporabili, vrnila vsa prejeta plačila, v primeru prodaje na obroke tudi z zakonskimi zamudnimi obrestmi od dneva, ko jih je prejela, in nujnimi stroški, ki ste jih imeli za blago. MKT lahko zadrži vračilo že prejetih plačil do prevzema vrnjenega blaga ali dokler ne predložite dokazila, da ste blago poslali nazaj. Blago morate MKT vrniti v stanju, v kakršnem je bilo, ko vam je bilo izročeno oz. ko je bilo izročeno naslovniku, hkrati pa morate v primeru prodaje na obroke MKT plačati tudi povračilo za njegovo uporabo vse do razveze pogodbe. Blago mora kupec vrniti na naslov: Mladinska knjiga Trgovina d.o.o., Emka.si, Brnčičeva ulica 45, 1231 Ljubljana Črnuče.

Pri nakupu zapečatenih avdio ali videoposnetkov in računalniških programov nimate pravice do odstopa od pogodbe, če je bil po dostavi odprt varnostni pečat. Če odstopite od nakupa artikla, ob katerem je bil možen nakup veznega artikla po ugodni nižji ceni, pa veznega artikla niste vrnili v zakonskem roku oziroma ga niste vrnili v stanju, v kakršnem ste ga prejeli, je MKT upravičena vezni artikel zaračunati po polni prodajni ceni.

 

 1. Stvarne napake, reklamacije

 

Kot kupcu vam pripadajo vse pravice po Zakonu o varstvu potrošnikov.

MKT odgovarja za stvarne napake prodanega blaga skladno z veljavno zakonodajo.

MKT sprejema reklamacije na telefonsko številko 080 12 05, ali na elektronski naslov info@emka.si, rešila pa jih bo v najkrajšem možnem času.

Obrazec za vračilo blaga v primeru poškodbe/napake izpolnite in ga v roku dveh mesecev odkar je bila napaka odkrita, skupaj z izdelkom, pri katerem je bila napaka odkrita, in kopijo računa pošljite na naslov Mladinska knjiga Trgovina d.o.o., EMKA, Slovenska cesta 29, 1000 Ljubljana (pripis PPN). Strošek poštnine za vračilo krije Mladinska knjiga Trgovina d.o.o.. Vljudno vas prosimo, da nas o poškodbi/napaki blaga obvestite tudi na elektronski naslov info@emka.si.

MKT ne priznava nobenega izvajalca izvensodnega reševanja potrošniških sporov, kot pristojnega za reševanje potrošniških sporov, ki bi ga lahko kupec sprožil v skladu z Zakonom o izvensodnem reševanju potrošniških sporov.

 

Platforma za spletno reševanje potrošniških sporov je na voljo na spletni povezavi: https://webgate.ec.europa.eu/odr/main/?event=main.home.show

 

Pisna dokazila o vašem naročilu so skupaj s splošnimi pogoji shranjena v arhivu Mladinske knjige Trgovine d.o.o., Slovenska cesta 29, 1000 Ljubljana, in so vam dostopna na podlagi vaše zahteve.

 

 1. Osebni podatki

 

MKT z osebnimi podatki ravna skrbno in v skladu z vso veljavno slovensko in evropsko zakonodajo. Obdelava osebnih podatkov lahko poteka na podlagi ene od naslednjih pravnih podlag: izrecnega soglasja, obstoječega pogodbenega razmerja, zakonskih zahtev, ki nas zavezujejo kot upravljavca osebnih podatkov, ali pa na podlagi medsebojnega razmerja med MKT in kupcem zaradi njegovih preteklih nakupov blaga skladno s Splošno uredbo EU o varstvu osebnih podatkov (zakoniti interes). V slednjem primeru takšna obdelava poteka omejeno časovno obdobje 5 let, z upoštevanjem strogih pogojev veljavne zakonodaje in na podlagi skrbne ocene interesov upravljavca in interesov ter pravic kupca, kupec pa lahko kadarkoli ugovarja takšni obdelavi, in sicer preko e-pošte na naslov info@emka.si ali pisno na naslov Mladinska knjiga Trgovina d.o.o., EMKA, Slovenska cesta 29, 1000 Ljubljana. Kupec ima kadarkoli pravico prepovedati nadaljnjo obdelavo svojih osebnih podatkov za namen neposrednega trženja, zahtevati dostop do svojih osebnih podatkov, njihovo popravo, izbris, omejitev obdelave, prenos ali podati ugovor zoper obdelavo. Svojo zahtevo lahko kadar koli posreduje MKT preko telefona na št. 080 12 05, preko elektronske pošte na naslov info@emka.si ali pisno na naslov Mladinska knjiga Trgovina d.o.o., EMKA, Slovenska cesta 29, 1000 Ljubljana. Če kupec meni, da je pri obdelavi osebnih podatkov prišlo do kršitve zakonodaje, lahko poda pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu. Več o tem si lahko preberete v politiki zasebnosti, objavljeni na naši spletni strani www.mladinska.com/politikazasebnostimkt.  Elektronski naslov pooblaščene osebe za varstvo osebnih podatkov: dpo@mladinska-knjiga.si.

 

Ti splošni pogoji so veljavni od 29. 5. 2024

 

 

Ostanite na tekočem

Prijavite se na e-novice Mladinske knjige PLUS in med prvimi boste izvedeli vse o novih knjigah. Se beremo!

Prijava na e-novice