Annie Ernaux

O avtorju

Francoska pisateljica Annie Ernaux se je rodila 1. septembra 1940 v delavski družini v normandijskem mestecu Yvetot, kjer je preživela otroštvo in mladost. Po študiju v Rouenu in Bordeauxu je najprej službovala kot gimnazijska profesorica, pozneje pa je poučevala književnost na univerzi Cergy-Pontoise. Pri dvaindvajsetih letih si je obljubila: »Pisala bom, da bom maščevala svojo raso,« se pravi raso ljudi preprostega porekla, ki ji je pripadala. Temu je kmalu dodala še drug cilj: maščevati svoj spol s popisovanjem izkušnje ženske iz določenega okolja in določenega časa, s pisanjem o njeni pravici do enakosti, tudi v užitku.

 

Pisateljsko delo Annie Ernaux se do danes giblje med tema dvema poloma, družbenim in skrajno intimnim. Štiri kratka, gosta, skorajda surova besedila, vključena v knjigo Dogodek in druga besedila (med njimi je tudi najnovejše iz leta 2022), pripadajo drugemu polu globoko osebne izkušnje, ki pa jo nevtralna, objektivna, hoteno neemocionalna pisava razkriva v njeni običajnosti, univerzalnosti. »Skoraj nikoli nisem pisala fikcije, pisanje sem vedno razumela kot izražanje osebnih izkušenj v kontekstu družbenih okoliščin, ki vplivajo na posamezna življenja.« Dogodek in Gola strast sta doživela tudi filmsko upodobitev.

 

Od leta 1974 je objavila preko dvajset del, leta 2022 pa je kot šele sedemnajsta ženska prejela Nobelovo nagrado za književnost. Švedska akademija je v utemeljitvi med drugim zapisala, da v svojem pisanju »konsistentno in iz različnih vidikov raziskuje življenje, zaznamovano z močnimi spolnimi, jezikovnimi in razrednimi nesorazmerji«. Odlikujeta jo »pogum in klinična ostrina, s katerima razkriva korenine, odtujenost in kolektivne omejitve osebnega spomina«.

 

Pisateljica je svoj govor ob podelitvi sklenila z besedami: »Če se ozrem nazaj na obljubo, ki sem si jo dala pri dvajsetih letih, da bom maščevala svojo raso, ne morem reči, ali sem jo izpolnila. Iz te obljube in od svojih prednikov, garaških moških in žensk, ki so bili izpostavljeni nalogam, zaradi katerih so zgodaj umirali, sem si nabrala dovolj moči in jeze za željo in ambicijo, da jim namenim mesto v književnosti, v tem ansamblu glasov, ki me spremlja od najzgodnejših let ter mi omogoča dostop do drugih svetov in drugih načinov bivanja, vključno z uporništvom in željo po spremembi, da bi svoj glas ženske in družbene prebežnice zapisala v prostor, ki se še vedno kaže kot prostor emancipacije, v književnost.«

Spremljaj na:

Nagrade

2022 - Nobelova nagrada za književnost

Dela avtorja

Ogled izdelka
novo
Dogodek in druga besedila ANNIE ERNAUX

Vezava: Trda

29,99 €

Na zalogi v 35 poslovalnicah takoj ali preko spletnega naročila

Ogled izdelka
Le jeune homme ANNIE ERNAUX

Vezava: Mehka

12,46 €
Ogled izdelka
The Years - WINNER OF THE 2022 NOBEL PRIZE IN LITERATURE
13,88 €

Na zalogi v 1 poslovalnicah takoj ali preko spletnega naročila

Ogled izdelka
Getting Lost ANNIE ERNAUX

Vezava: Mehka

18,05 €

Na zalogi v 1 poslovalnicah takoj ali preko spletnega naročila

Ogled izdelka
The Years ANNIE ERNAUX

Vezava: Mehka

19,44 €

Na zalogi v 1 poslovalnicah takoj ali preko spletnega naročila

Ogled izdelka
A Girl's Story ANNIE ERNAUX

Vezava: Mehka

16,66 €

Na zalogi v 1 poslovalnicah takoj ali preko spletnega naročila

Ogled izdelka
I Remain in Darkness ANNIE ERNAUX