AVGUST DEMŠAR

O avtorju

Avgust Demšar je psevdonim. Zanj se je avtor odločil, ker sodi k žanru, s katerim se ukvarja. Demšar je Mariborčan, zbiralec detektivsko kriminalnih zgodb z dokaj obsežno knjižnico in natrpano videoteko klasičnih in sodobnih detektivskih primerov. Detektivske zgodbe je začel pisati pred slabimi petimi leti in z njimi takoj vzbudil zanimanje tako literarno kritiške javnosti kot širokega kroga bralcev. Svoje, po vseh pravilih žanra napisane detektivke umešča v Mariborsko okolje. Pri branju prepoznavamo ulice, stavbe, vedute in miselnost mesta ob Dravi.

Demšarjevo pisanje zaznamuje pretanjen posluh za okolje, iz katerega izhaja in – to je za žanr kriminalnega romana še posebej pomembno – napete, logično zgrajene detektivske zgodbe. V resni nameri ustvariti najobsežnejši slovenski ciklični detektivski roman, trenutno piše že šestega, roman z delovnim naslovom Obsedenosti v času krize.

Z detektivskimi romani Avgusta Demšarja se je tudi Maribor vpisal na zemljevid mest, ki premorejo svojega literarnega detektivskega junaka. Višji kriminalistični inšpektor Martin Vrenko se pridružuje Herculu Poirotu, Sherlocku Holmesu in očetu Brownu v Londonu, Julesu Maigretu v Parizu, inšpektorju Morsu v Oxfordu, poročniku Columbu v Los Angelesu, Guidu Brunettiju v Benetkah, Kurtu Wallanderju v Ystadu, Anastaziji Kamenski v Moskvi in tako dalje. »Tudi tako se da postaviti spomenik mestu,« meni Demšar in dodaja, da je, »do svojega rojstnega kraja, navad in neumnosti, ki se v njem dogajajo, včasih precej, a vedno upravičeno, kritičen.«


* Olje na balkonu, prvi primer inšpektorja Vrenka in Demšarjev literarni prvenec, je prejelo nominacijo za kresnika (2008), Delovo nagrado za najboljši roman leta, drugi Vrenkov primer Retrospektiva pa nominacijo za kresnika (2009). Po romanu Olje na balkonu pravkar nastaja radijska igra v produkciji Radia Trst.

* Avgust Demšar je o temi detektivskega romana spregovoril 26.4.2008 na Radiu Slovenija, njegova sogovornika sta bila Andrej Blatnik in Tina Kozin.

Spremljaj na:

Dela avtorja

Ogled izdelka
Cerkev (Trilogija Vodnjaki, 1. knjiga) AVGUST DEMŠAR

Vezava: Trda

32,90 €

Na zalogi v 3 poslovalnicah takoj ali preko spletnega naročila

Ogled izdelka
Tanek led: tretji primer inšpektorja Vrenka AVGUST DEMŠAR

Vezava: Trda

23,95 €
Ogled izdelka
Cerkev (Trilogija Vodnjaki, 1. knjiga) AVGUST DEMŠAR

Vezava: Broširana

26,90 €

Na zalogi v 14 poslovalnicah takoj ali preko spletnega naročila

Ogled izdelka
Tajkun (Trilogija Vodnjaki, 2. knjiga) AVGUST DEMŠAR