Celeste NG

O avtorju

Celeste Ng (izgovori se "-ing.") se je rodila 30. julija 1980 v Združenih državah Amerike. Avtorica esejev in leposlovja je do zdaj izdala dva, oba zelo uspešna romana: Everything I Never Told You in Prikriti plameni (Little Fires Everywhere).

 

Celeste je hči znanstvenikov, ki sta leta 1968 emigrirala iz Hongkonga. Odraščala je v Pittsburghu in clevelandskem predmestju Shaker Heights. Diplomirala je na Harvardski univerzi in magistrirala na univerzi v Michiganu (zdaj pisateljski program Helen Zell), kjer je prejela nagrado Hopwood. Živi v mestu Cambridge (Massachusetts) z možem odvetnikom in njunim 8-letnim sinom.

 

Vedno je vedela, da bo pisala, a je mislila, da bo to njena postranska dejavnost. V svojih zgodbah se osredotoča na medrasne odnose, ker ima sama, kot hči azijskih priseljencev v ZDA, takšne izkušnje. Slovi po izredno berljivih in pronicljivih vpogledih v skrite, zatajevane in kompleksne družinske ter medrasne odnose urejenih ameriških predmestij, v kakršnem je tudi odraščala (to izkušnjo je zajela v svojem drugem romanu Prikriti plameni).

 

Njen prvi roman Everything I Never Told You (2014) je bil velika uspešnica New York Timesa, najbolj priljubljena knjiga v letu 2014 na Amazonu ter s strani številnih drugih medijev označen kot najboljša knjiga leta. Knjiga je prejela številne izjemno ugledne nagrade (Massachusetts Book Award, Asian/Pacific American Award for Literature, ALA’s Alex Award, Medici Book Club Prize) ter doživela prevod v 24 jezikov.

 

Drugi roman Prikriti plameni (Little Fires Everywhere, Penguin Press, September 2017) je prav tako izjemna uspešnica: najbolje prodajana knjiga (t. i. »bestseller«) na lestvici New York Timesa, najboljša leposlovna knjiga na Amazonovi lestvici leta 2017 (ter druga najboljša knjiga v letu 2017 po Amazonovi lestvici). Kot najboljšo knjigo leta 2017 jo je razglasilo več kot 25 publikacij. Knjiga je bila leposlovna zmagovalka leta na družabnem omrežju Goodreads (Readers Choice Award 2017 in Fiction). Berejo jo bralci v več kot 20 državah sveta.

 

Roman Everything I Never Told You je na poti na filmska platna, v igralski zasedbi naj bi bila tudi Nicole Kidman. Prikriti plameni bo TV-mini serija, producirali in igrali bosta Reese Witherspoon in Kerry Washington. Reese je septembra 2017 knjigo izbrala tudi za svoj knjižni klub. Knjiga ima skoraj 100.000 sledilcev na Twitterju, številka se nenehno zvišuje.

Spremljaj na:

Dela avtorja

Ogled izdelka
Everything I Never Told You: A Novel CELESTE NG

Vezava: Mehka

15,16 €

Na zalogi v 1 poslovalnicah takoj ali preko spletnega naročila

Ogled izdelka
-40 %
Prikriti plameni CELESTE NG

Vezava: Trda

17,99 € 29,99 €

Na zalogi v 12 poslovalnicah takoj ali preko spletnega naročila

Ogled izdelka
Little Fires Everywhere - The New York Times Top Ten Bestseller CELESTE NG

Vezava: Mehka

12,50 €

Na zalogi v 1 poslovalnicah takoj ali preko spletnega naročila

Ogled izdelka
Prikriti plameni CELESTE NG

Vezava: Broširana

14,99 €

Na zalogi v 11 poslovalnicah takoj ali preko spletnega naročila