Desa Muck

O avtorju

Desa Muck (1955) je pisateljica, dramatičarka, publicistka, igralka, scenaristka in publicistka.

 

Nekaj časa je delala kot pomočnica vzgojiteljice v vrtcu Poljane, negovalka duševno prizadetih otrok in risarka v gradbenem podjetju, preizkusila pa se je tudi v vlogi igralke (igrala je številnih filmih in gledaliških predstavah) ter kot televizijska (so)voditeljica. Najbolj se je uveljavila kot pisateljica. Je svobodna umetnica.

 

Napisala je preko 60 literarnih del za otroke, mladino in odrasle, mnoga so večkrat ponatisnjena in prevedena v tuje jezike. Že vrsto let je med najbolj branimi slovenskimi avtorji.

 

Otroke je navdušila z zbirkama Anica (Anica in grozovitež, Anica in materinski dan, Anica in zajček, Anica in Jakob, Anica in športni dan … ) ter Čudežna bolha Megi (Čudežna bolha Megi in bernardinec Karli, Čudežna bolha Megi in zajček Branko, Čudežna bolha Megi in želvici Taška in Toni …) in Škratovile, mladino pa med drugim s knjigami iz zbirke Blazno resno (Blazno resno o seksu, Blazno resno popolni, Blazno resno zadeti, Blazno resno slavni, Blazno resno o šoli). Po izboru več kot deset tisoč šolarjev sta leta 1999, 2002 in 2003 v akciji Moja najljubša knjiga prvi mesti zasedli njeni mladinski pripovedi Lažniva Suzi in Anica.

 

Med deli, ki jih je napisala za odrasle, so romani Panika, Peskovnik boga otroka, Odred … Pisala je tudi za revije Antena (ljubezenske zgodbe), Pil (podlistek Blazno resno) ter za Ono, Jano in Objektiv (kolumne). Svoje najboljše kolumne je zbrala v knjigi Pasti življenja (2005).

 

Foto: Saša Kovačič

 

Spremljaj na:

Nagrade

1988 - večernica za knjigo Lažniva Suzi

2005 - Levstikova nagrada za zbirko zgodb Anica

2016 - Ježkova nagrada

2023 - Levstikova nagrada za življenjsko delo za izvirno leposlovje

Dela avtorja

Ogled izdelka
novo
Pavlina in užaljeni dinozaver DESA MUCK

Vezava: Trda

17,99 €

Na zalogi v 42 poslovalnicah takoj ali preko spletnega naročila

Ogled izdelka
novo
Pavlina ga pihne DESA MUCK

Vezava: Trda

17,99 €

Na zalogi v 48 poslovalnicah takoj ali preko spletnega naročila

Ogled izdelka
Anica in skrivnostna maska DESA MUCK

Vezava: Trda

20,00 €

Na zalogi v 13 poslovalnicah takoj ali preko spletnega naročila

Ogled izdelka
Luciferka SVETLANA MAKAROVIČ , MATEJ ŠURC , KOTIK