Haruki Murakami

O avtorju

Haruki Murakami je japonski pisatelj.

 

Haruki Murakami (1949) je študiral književnost, delal v trgovini s ploščami, med letoma 1974 in 1981 pa je imel džezovski klub v Tokiu.

 

Murakami pogosto pripoveduje anekdoto, da se je za pisateljevanje odločil na dan, ko je na stadionu gledal bejzbolsko tekmo. In spremembe so bile radikalne: začel je pisati in hkrati tudi teči. Življenje je uravnal zelo asketsko, leta 1986 pa se je z ženo preselil v Združene države in tam živel do terorističnega napada s sarinom na Tokijski podzemni železnici, ko se je vrnil domov.

 

Murakamijevi romani so si v obdobju, ko je začel teči in postajal pri tem vedno bolj vztrajen, prislužili svetovno slavo.

 

Ljubi moj Sputnik, Južno od meje, zahodno od sonca, Norveški gozd, Kafka na obali, Divja jaga za ovco, IQ84, Brezbarvni Tsukuru Tazaki in njegova leta romanja ter drugi so bili zanimivi tudi za filmsko industrijo, predvsem pa za bralce na Zahodu, zato velja za najbolj prevajanega japonskega prozaista. Njegovi svetovi, ki se pogosto gibljejo med umišljenim in resničnim, so na prvi pogled nenavadni in bizarni, a je v njih ujet svojevrsten »smisel časa«.

 

V Dobrih zgodbah preberite tudi:

 

Spremljaj na:

Dela avtorja

Ogled izdelka
Vsi božji otroci plešejo HARUKI MURAKAMI

Vezava: Trda

24,99 €

Na zalogi v 31 poslovalnicah takoj ali preko spletnega naročila

Ogled izdelka
novo
V prvi osebi ednine HARUKI MURAKAMI

Vezava: Mehka

19,99 €

Na zalogi v 47 poslovalnicah takoj ali preko spletnega naročila

Ogled izdelka
Južno od meje, zahodno od sonca (Žepnica) HARUKI MURAKAMI

Vezava: Broširana

14,99 €

Na zalogi v 46 poslovalnicah takoj ali preko spletnega naročila

Ogled izdelka
Uboj komturja (1. knjiga) (Žepnica) HARUKI MURAKAMI