JANIS VARUFAKIS

O avtorju

Ioannis Georgiou Janis Varufakis (rojen 24. marca 1961) je grški ekonomist, akademik in politik, ki je bil od januarja do julija 2015 grški minister za finance. Od januarja do septembra 2015 je bil kot del levice (Syriza) član grškega parlamenta.

Varufakis se je rodil v Atenah in obiskoval šolo Moraitis, potem pa se je preselil v Veliko Britanijo. Na univerzi v Essexu je študiral matematiko. Na univerzi v Birminghamu je končal podiplomski študij matematične statistike ter kasneje na univerzi v Essexu pridobil doktorat iz ekonomije.

Med leti 1982 in 1988 je poučeval ekonomijo na univerzah v Essexu, Vzhodni Angliji in Cambridgeu. Po tretji zmagi Margaret Thatcher leta 1987 je zapustil Anglijo in se preselil v Avstralijo, kjer je poučeval na univerzi v Sydneyju. Leta 2000 se je vrnil v Grčijo, kjer je poučeval na univerzi v Atenah. Vodil je doktorski program in leta 2005 napredoval v rednega profesorja. Kasneje je bil svetovalec Georgea Papandreouja in ekonomski svetovalec koporaciji Valve Corporation. Potem se je preseli v Združene države Amerike in poučeval na Univerzi v Teksasu v Austinu. Varufakis je objavil številna besedila o ekonomiji in teoriji iger, kot je Globalni minotaver. Januarja 2015 je bil imenovan za grškega ministra za finance in je v tej vlogi vodil pogajanja z grškimi upniki v času grške dolžniške krize. Dogovora z evropsko trojko mi ni uspelo skleniti, kar je privedlo do grškega referenduma o reševanju grške ekonomije leta 2015. Grki so z referendumom zavrnili pogoje trojke in Varufakis je naslednji dan odstopil z mesta ministra za finance. Avgusta 2015 je glasoval proti tretjemu paketu za reševanje in na septembrskih volitvah ni ponovno kandidiral.

Varufakis je od svojega političnega nastopa v grških pogajanjih sodeloval v številnih razpravah, imel je veliko predavanj in intervjujev. Februarja 2016 je začel gibanje za demokracijo v Evropi 2025 (DiEM25). Konec oktobra 2018 je Varufakis napovedal začetek mednarodnega progresivnega gibanja (Progressive International) z ameriškim senatorjem Berniejem Sandersom.

Spremljaj na:

Dela avtorja

Ogled izdelka
Je tu kakšen odrasel? - Moj boj z evropskim globokim establišmentom JANIS VARUFAKIS

Vezava: Trda

39,99 €

Na zalogi v 7 poslovalnicah takoj ali preko spletnega naročila

Ogled izdelka
Ta svet je lahko boljši – Kako sem hčeri razložil gospodarstvo JANIS VARUFAKIS
22,95 €

Na zalogi v 6 poslovalnicah takoj ali preko spletnega naročila

Ogled izdelka
Globalni minotaver - Amerika, Evropa in prihodnost svetovnega gospodarstva JANIS VARUFAKIS
32,96 €

Na zalogi v 3 poslovalnicah takoj ali preko spletnega naročila